Implementatie mogelijkheden

by Ministry of Light

Voor ieder wat wils. Ministry of Light biedt 3 mogelijkheden aan: Implementatie met alleen drukknoppen, een touch screen interface, en een web interface. De drukknoppen oplossing is de basis. Het mooie is dat je op voorhand niet een keuze moet maken waarbij je moet blijven. Elke oplossing is complementair. Kies je voor enkel drukknopen en wil je later een touch screen of een webinterface, dat is geen enkel probleem. Dit kan op elk moment en met een minimum aan installatie.

 

 

Drukknoppen

Kleine modules van Ministry of Light, 'DALI Commanders' genoemd worden achter de drukknoppen geinstalleerd, en vervolgens aangesloten op de DALI bus. De DALI implementatie met enkel drukknoppen benut het DALI potentieel ten volle biedt reeds een groot aantal voordelen t.o.v. veel complexere installaties:

  • Kost efficient Door de sterk vereenvoudigde installatie bespaart u tijd en geld
  • Flexibiliteit Niets is 'hard wired'. Men kan elke knop op elk moment een andere functie geven zonder iets aan de installatie te veranderen. Men kan lampen indelen in groepen zonder 1 kabel aan te raken.
  • Dimmen en sferen Dimmen en sferen of scenes selecteren is de sterkte van DALI. Men kan bv aan de woonzone scenes toekennen voor TV, Film, Dinner, Party...
  • Gebouw status Zet het gebouw in 'nachtstand', 'gebouw verlaten stand', 'Betreed gebouw stand', 'Panic mode',... met 1 druk op de knop
  • Vrije keuze van schakel materiaal Achter de drukknoppen van uw keuze, wordt een kleine DALI commander module geinstalleerd. Deze is programmeerbaar via de DALI bus
  • Benut het DALI potentieel ten volle Maak gebruik van individuele aanspreking van lampen, groeps adresering en 'broadcasts'. Kies eender welk DALI command van aan/uit tot dimmen en scene selectie.
  • Betrouwbaarheid Er is geen centrale eenheid, de intelligentie zit verspreid. Mocht er iets uitvallen, dan blijft het ongemak zeer beperkt.

Touchscreen bediening

Met touch screen kan je je licht en rolluiken bedienen vanuit 1 centrale locatie. Dat is ideaal voor handelszaken, horeca en kantoren, maar ook in prive woningen biedt dit vele gemaksvoordelen. Een touch screen bestaat uit 3 ingredienten:

  • Het eigenlijke aanraakscherm Aanraakschermen zijn sterk in opkomst. Windows 7 is ontwikkeld met aanraakscheremn in het achterhoofd. Er zijn vele mogelijkheden, zowel wat techniek betreft, als wat inbouw mogelijkheden betreft.
  • Een energie efficiente computer Dit kan zelfs een netbook zijn. Kies Windows 7 Home Premium of business, indien je ook de web oplossing wil
  • Een USB-DALI interface De bijhorende software van de USB-DALI interface van Ministry of Light, biedt je de mogelijkheid om je eigen touch screen te configureren.

Het enige wat je moet voorzien op de plaats waar het scherm moet komen zijn 2 stopcontacten, de DALI bussen die je wil bedienen (1 of meerdere) en een eventueel een LAN kabel. De inbouwmogelijkheden zijn talrijk. Hieronder zie je bv links een zwart plexi front, dat scharniert zoals een kastdeur, waarachter ook de computer zit. In het midden zie je een aanraakscherm dat volledig geintegreerd is in de muur zonder meer. Rechts een scherm in opbouw op een betonnen kolom, met een Corian kader. In dit geval staat de computer iets verder, netjes verborgen in bv een keukenkast.

 

Browser interface

Naast computers, bevatten steeds meer apparaten tegenwoording een browser. TV's met browsemogelijkheden, telefoons met Wifi, Iphone, Ipod touch, IPad... Bewijs genoeg dat browserbediening de toekomst is. Bovendien kan je de browser-interface grafisch volledig naar eigen smaak bepalen. De browserbediening vereist enkel een server. Dit is best een energie zuinige computer die ergens (eventueel verborgen) staat in het gebouw en waarop IIS (Internet Information Server van Microsoft) draait. (Vanaf Windows 7 Home Premium). Met de DALI-USB interface (of eventueel meerdere) wordt de server computer aan de DALI bus of bussen aangesloten.

In de afbeelding hiernaast zie je een webinterface gemaakt voor een kantoor. De werknemers kunnen via hun Safari browser van de IMac het licht boven hun werkplek, of heel het kantoor regelen. Dit toont 1 van de grote voordelen van de browser toepassing: platform onafhankelijkheid. Elk toestel met een browser kan gebruikt worden, of dit nu onder Windows draait, Windows Mobile, MAC OS, IPhone OS, Linux, Android... Mits de nodige configuratie kan je ook buiten het LAN bereik of Wifi bereik, het gebouw bedienen vanaf eender welke locatie.

 

Door gebruik te maken van de webinterface, kan je op grafisch vlak alle richtingen uit. Als je een web pagina kan (laten) bouwen, dan kan je door toevoeging van eenvoudige, maar krachtige commando's je DALI installatie bedienen op een manier zoals jij het wil. Deze commando's worden doorgespeeld aan de Ministry Of Light software die uiteindelijk de benodigde DALI commando's naar de bus stuurt.

 

 

Een aangepaste versie voor mobiele toestellen is ook mogelijk. Hieronder zie je een voorbeeld van de interface op een IPod en een HTC Legend PDA.